Vinkit kahvin valmistukseen kotona

Vinkit kahvin valmistukseen kotona

Hyvän kahvin valmistaminen ei vaadi välttämättä erityisiä välineitä tai baristan taitoja. Ohessa muutama meidän mielestä oleellinen vinkki, joilla voit varmistaa, että saat hyvän makuista kahvia myös kotona! Ota käyttöön näistä vinkeistä ne mitkä koet itsellesi mieluisaksi ilman, että kahvinvalmistuksesta tulee liian vakavaa.

Osta hyvää kahvia! :) 

Kun löydät mielestäsi hyvän kahvin, älä ajaudu ajattelemaan, että se on ainut hyvä kahvi maailmassa. Pysy uteliaana! Kahvi on kuitenkin loputtoman mielenkiintoinen ja vivahteikas raaka-aine, joka pystyy yllättämään aina uudelleen.

Hanki itsellesi kahvimylly

Kahvi säilyttää arominsa parhaiten kokonaisina papuina. Kahvi luovuttaa aromejaan ollessaan kosketuksissa ilman kanssa. Jauhetun kahvin jokainen pienen pieni partikkeli on ilmakontaktissa ja luovuttaa aromejaan siksi valtavan paljon nopeammin kuin kokonainen papu.

Pidä kahvinkeitin puhtaana

Annostele vesi kahvinkeittimen säiliöön aina puhtaalla astialla. Jos käytät kahvipannua annosteluun, ajautuvat kahvirasvat keittimen putkistoon ja aiheuttavat epämiellyttävää makua. Silloin tällöin suorita keittimelle kalkinpoisto siihen tarkoitetulla aineella.

Annostele kahvia painon mukaan

Suosittelemme annostelemaan kahvia 6g jokaista vesidesilitraa kohden. Mittalusikan käyttö on hieman ongelmallista, koska eri tavalla paahdettujen kahvien paino eroaa tilavuuteen nähden. Vaikuta valmiin valmiin kahvin ”vahvuuteen” ensisijaisesti jauhatuskarkeutta muuttamalla. Hienompi jauhatus hidastaa veden pääsyä kahvin läpi lisäten kahvin uuttumista ja karkeampi jauhatus taas keventää uuttumista.

Älä juo liian kuumana

Kahvin maku elää voimakkaasti tarjoilulämpötilan mukaan. Meidän suosituksemme on malttaa odottaa siihen asti, että kahvin lämpötila on n. 60 Celsiusastetta (140 Fahrenheit). Ja sen jälkeen anna kahvin edelleen viilentyä nautiskelun aikana.

Kahvin säilytys

Säilytä kahvi ilmalta ja valolta suojattuna. Kahvi on parhaimmillaan vasta n. 1-2 viikkoa paahdon jälkeen. Sen jälkeen oikein säilytettynä (kokonaisina papuina) se alkaa hiljalleen luovuttaa aromejaan. Vinkki: Jos todella poikkeuksellinen kahvi osuu kohdallesi ja haluat säilyttää sitä johonkin merkkihetkeen, voit laittaa osan siitä pakastimeen talteen vakuumipakattuna. Pakasta kahvi n. 10 vuorokauden ikäisenä.

Nautinnollisia kahvihetkiä!