Kuivattu kahvimarja eli CASCARA

Kuivattu kahvimarja eli CASCARA

Cascara, eli kuivattu kahvimarja tai siitä valmistettava juoma.

Espanjan kielellä, mistä nimitys juontaakin juurensa tarkoittaa Cascara kirjaimellisesti "kuorta". Alun alkaen Etiopialaiset hauduttivat kuivatuista kahvimarjoista teetä, ennen kuin kukaan oli keksinyt paahtaa marjojen sisältä löytyvistä siemenistä kahvipapuja. Kahvitilojen ja yleisesti kahvin valloittaessa maailmaa kahvimarjoja on käytetty yleensä vain lannoitteena kahvitiloilla sadonkorjuun jäljiltä. Mutta nyt specialty-kahvikulttuurin vauhdittamana olemme alkaneet nähdä tämän piilossa olleen helmen tien löytymistä mitä moninaisempiin käyttötarkoituksiin, kuten erilaisiin virvoitusjuomiin, myslipatukoihin ja jopa jauhoihin. Jarrua cascaran maailmanvalloitukselle omalta osaltaan laittoi EU juridiikka joka hyväksyi sen elintarvikkeeksi EU markkinoille vasta vuonna 2022.

Cascaran ollessa herkullinen haudutettu juoma, jonka mausta voit maistaa mm. hibiskuksen, ruusunmarjan ja rusinan vivahteita, on se myös äärimmäisen terveellinen ja ravinnerikas superfood. Cascaraa tutkitaan jatkuvasti enemmän, mutta jo nykyisten tutkimuksien valossa cascarasta ehdotetaan löytyvän jopa kahdeksankertainen määrä antioxidantteja mustikkaan verrattuna. Vaikka cascarasta uutettu juoma on erittäin piristävä ja antaa päivään buustia on sen kofeiinipitoisuus yllättävän matala, noin 110mg/L kun kahvissa liikutaan uutosta riippuen 400-800mg/L. Cascaran kofeiini imeytyykin elimistöön nykytiedon valossa kahvia tehokkaammin.

Kahviviljelijöille cascara saattaa olla myös suuri tulevaisuuden mahdollisuus, jos sen käyttö maailmalla saadaan yleistymään. Kahvitilat käyttävät kahvimarjoja lannoitteena tiloillaan, mutta marjan PH pitoisuuden takia sen käyttö on vähäistä. Sadosta saatavista marjoista vain noin yksi kolmasosa päätyy lannoitteeksi jottei maaperä pilaantuisi. Mikäli viljelijät voisivat myydä kahvinsa lisäksi myös cascaran, heidän tulonsa kahvin viljelystä voisi jopa kaksinkertaistua.

Meidän perusohje cascaran uuttoon: