Lähestymisemme kahviin ja paahtamiseen

Lähestymisemme kahviin ja paahtamiseen

Alkuun on todettava tärkein mitä kaikkien tulisi tietää kahvin paahtamisesta - paahtamalla ei voi kahvin laatua lisätä. Se on fakta mistä ei pääse yli eikä ympäri. Kahvin laatu ja sen potentiaali syntyy kahvitiloilla. Makuprofiiliin ja laatuun vaikuttavat mm. lajike, maaperän ravinteikkuus, kasvukorkeus, sääolosuhteet, marjojen poiminnan ajoitus ja sadonkorjuun jälkeinen kahvin monivaiheinen prosessointi. Tämän alkuperämaissa tehdyn työn jälkeen kaikki muut kyseisen kahvin kanssa toimijat voivat parhaimmillaankin ainoastaan säilyttää sen laadun, joka kahvissa jo oli.

 

Makumuistojen luomista

Paahtajan näkökulmasta tämä on äärimmäisen kiinnostava ja motivoiva lähtökohta, kun tavoittelemme kahvikupillista, joka parhaimmillaan tarjoaa kupin äärellä ajatuksia herättävän makuelämyksen. Jos vaikkapa paahtamamme naturaaliprosessoitu etiopialainen kahvi tarjoilee mustikkapiirakkaa muistuttavia makuvivahteita, jotka kertovat kahvin alkuperämaassa tehdystä työstä ja samalla vievät kahvia nauttivan henkilön makumuistomatkalle lapsuuteen ja mummolan pöytään, koemme että olemme onnistuneet. Onnistuimme säilyttämään raakakahvin laadun ja valjastamaan sen omaaman potentiaalin tavalla, joka jättää kenties uuden makumuiston, jonne henkilö voi myöhemmin palata.

Vaaleat paahdot korostavat kahvin uniikkia luonnetta

Tämä ajatusmaailma, jossa pyrimme sekä esittelemään hienoa raaka-ainetta parhaimmalla mahdollisella tavalla että tarjoamaan ihmisille henkilökohtaiselle tasolle yltäviä makukokemuksia, on ohjannut meidät paahtamaan kahvia niin kuin tällä hetkellä teemme. Paahdamme melko laajalla skaalalla vaaleasta tummaan, koska asiakkaamme saavat näin parhaan valikoimaan omiin tarpeisiinsa. Useimmat vuoden aikana valikoimassamme pyörähtävät kahvit paahdamme vaaleaksi tai vaaleahkoksi, koska näin pysymme itse kosketuksissa paremmin kahvin alkuperään. Mitä rajatumpi erä, sitä varmemmin tarjoamme sen vaaleapaahtoisena. Tällöin korostamme kyseisen kahvierän uniikkia luonnetta. Usein kahvin kanssa ammatikseen toimivat suosivat vaaleita paahtoja juuri siksi, että silloin makuprofiili on kaikkein monimuotoisin ja esittelee hyvin paljaalla tavalla kaiken sen työn mitä kahvikupillisen eteen on tehty. Pidämme valikoimassamme pysyvästi myös tummemmaksi paahdettuja kahveja, koska myös niiden tarjoama makumaailma saa asiakkailtamme paljon kiitosta. Paahtajina meidän on myös tarpeellista osata erottaa omat ja asiakkaidemme makumieltymykset toisistaan.

 

Ole utelias kahvin kanssa

Varsinaisesta paahtamisen kemiallisesta prosessista ja vihreän kahvimarjan siemenen tranformaatiosta uutettavaksi paahdetuksi kahviksi kirjoitamme myöhemmin. Siihen asti suosittelemme lämpimästi kaikkia kahvinjuojia lähestymään tätä arjen juhlallisinta raaka-ainetta uteliaasti ja rohkeasti kokeillen! Silloin tällöin on hyvä tietoisesti miettiä nauttiiko kahvinsa tottumuksesta vain tietyllä tavalla paahdettuna. Joskus uusia mielenkiintoisia makuvivahteita löytyy juuri sieltä, mistä niitä ei tavallisesti etsi.

Kahvin kanssa täydellisyyteen pyrkien - koskaan siihen täysin yltäen.

Joonas Markkanen, Head Roaster